,,De AEX begint nagenoeg vlak. Het kan een klein plusje of minnetje zijn, maar het moet zich nog uitkristalliseren. Het is wachten op de verdere ontwikkelingen rond Spanje en Griekenland. Spanje zal naar verwachting binnenkort een deel van de toegezegde noodhulp aan de bankensector opnemen. Verder is het nog altijd onduidelijk of Griekenland meer tijd zal krijgen. Daarnaast komen veel bedrijven met de kwartaalcijfers”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
In Amsterdam bracht Randstad de resultaten naar buiten. De uitzender heeft in het derde kwartaal de Europese marktomstandigheden verder zien verslechteren. In Noord-Amerika en het Verre Oosten deden de markten het nog goed.
CSM
Levensmiddelen Unilever zag de omzet in het derde kwartaal met ruim 10 procent zien stijgen. Vooral de verkoop van persoonlijke verzorgingsproducten ging, evenals in de voorgaande kwartalen, flink omhoog. De groei van het gehele concern was in de afgelopen maanden wel iets zwakker dan in het tweede kwartaal.
Ook de MidKap-fondsen ASMI en CSM openden de boeken. Chiptoeleverancier ASMI heeft de winst in het derde kwartaal sterk zien afnemen. Producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur CSM zag de winst en de omzet in het derde kwartaal toenemen. De strategische transformatie van het bedrijf, waarbij Bakery Supplies wordt afgestoten, ligt op schema.
Optimisme
In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 1,1 procent hoger. De hoop op verdere monetaire versoepeling van de Japanse centrale bank zorgde voor optimisme. Daarnaast profiteerden de exporteurs van een goedkopere Japanse yen.
Beleggers op Wall Street hielden woensdag hun kruit droog. Ze zagen weinig reden om grote risico's te nemen vanwege zorgen over de Europese schuldencrisis, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de begrotingsproblemen.
Stimuleringsplannen
De Federal Reserve handhaafde zoals verwacht de stimuleringsplannen voor de Amerikaanse economie en het historisch lage rentetarief van tussen de 0 en 0,25 procent. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.077,34 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1408,75 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2981,70 punten.
De Europese beurzen veerden woensdag wel op, na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 328,49 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 523,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen 0,1 en 0,6 procent.
De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3008 dollar waard, tegen 1,2950 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 86,21 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 108,34 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl